2010. április 13., kedd

Reggeli alma és körte variációk

A Reggeli finomságoknak két újabb variációját szeretném megosztani veletek. Bár a körte-banán páros számomra verhetetlen, mégis vágytam már arra, hogy picit másképp készítsem el a kedvencem. 
A böjt utáni aszalt szilvából készült, "beindító lekvár" adta az ötletet. Nagyon egyszerű: éjszakára beáztattam egy marék aszalt szilvát, majd reggel összeturmixoltam egy pici vízzel. Az így készült lekvárt ráöntöttem a kockára vágott körtére (vagy almára) és megszórtam fahéjjal. Hmmm, nagyon finom, még a kislányom is ilyet kért reggelire.



Ugyanezt el lehet játszani datolyával is, és gondolom más aszalt gyümölccsel is. Sikerült a piacon egy nagy doboz datolyát venni, de nem tudom, hogy ez most aszalt vagy sem, mert nem annyira fonnyadt és jó puha, de színre ugyanolyan barna (egyébként úgy vettem észre, ez is tartósítva van valami sziruppal, így aztán alaposan át kell mosni). Az a jó benne, hogy nem kell beáztatni, alapos mosás után rögtön mehet a turmixgépbe egy kevéske víz társaságában. Mondhatom, hogy a datolyalekvár a kedvencem lett, egyszerűen nem tudok betelni vele, sokkal jobb, mint a méz vagy bármely más édesítő. Ez a finomság főleg almával vagy banánnal ízlik.

5 megjegyzés:

  1. Ilyeneket és is szoktam készíteni!
    Nekem is a datolyás a kedvencem, fent is van a blogomban. Tényleg nagyon édes. Szerintem a cukornál is édesebb egyébként. Az aszalt sárgabarackból is nagyon finom lekvárt lehet beáztatva, turmixolva készíteni.
    Aszalt szilvával még nem próbálkoztam, de nagyon jól hangzik. Kipróbálom majd egyik nap.

    Ja, és ilyen dobozos datolyát már én is vettem a piacon. Tényleg olyan átmenet, mert se nem aszalt, se nem friss, viszont finom, puha. De biztos, hogy nem friss datolya, mert néhány éve Olaszorszában a piacon volt szerencsém egy fél kg friss datolyát magamba tömni és az teljesen más, mint az itthon kapható friss datolya néven árult gyümölcsök. Szerintem kicsit megaszalják és valamivel még kezelik őket, hogy tartós legyen.

    VálaszTörlés
  2. Szamóca, ugye milyen finom és egyszerű? :) Gondoltam, hogy nem friss a datolya, bár a táblára azt írták ki :-/ Remélem lesz majd lehetőségem igazi, friss datolyát enni. Az is ennyire édes?

    VálaszTörlés
  3. mmmmmm.. :)
    hát igen, az aszaltszilvalekvárt is imádom, meg húúúú a datolya is milyen finom. csinálok is majd!
    csak az a bibi, hogy a saját aszalt szilvámnak nagyon vastag a héja, és darabos marad a turmixban :(

    ja, ilyen félig-friss datolya van a biopiacon is, igaz, jó drágáért adják, asszem 2000/kg.. viszont naaaagyon finom, és nincsen rajta semmi vacak.
    meg van hatalmas szemű is, 5-6000/kilóért persze, de egy-egy szemet érdemes belőle megkóstolni.

    VálaszTörlés
  4. hűű csak jussak már ki a biopiacra!! köszii az infót! :D

    VálaszTörlés
  5. Annipanni, nem a friss nem ennyire édes, csak olyan kellemesen. Nem is tudnám mihez hasonlítani. Talán olyan az egésznek az íze, mint az aszalt datolya, csak enyhén mind ízre, mind édességre.
    Na, ezt jól megmondtam! :-) Inkább kóstold meg majd, ha lesz lehetőséged!

    VálaszTörlés