2010. február 19., péntek

Zsírmentes öntet ötlet 1-2 +még egy

Ennél a két öntetnél a zellert használom alapul. Az ötlet a 80/10/10 könyvből származik. Fel kell azonban készülni, hogy ezek azért másféle ízvilágot adnak a salátáknak. Keverednek az ízek, egyesek felerősítik, mások gyengítik egymást, el kell találni a megfelelő összetételt és arányt. Ebből a szempontból én teljesen kezdő vagyok, de remélem sikerült mégis jó ötletekkel előállnom. Ha az alábbi két recept megihlet Titeket és másképp készítenétek el, vagy más ízesítéssel, akkor írjátok meg az általatok elkészített változatot!

Uborkás kapros öntet

kb. fél csésze kockára vágott zeller
fél kigyóuborka (de akár az egészet is bele lehet tenni, nekem szükségem volt salátához a másik felére)
3 teáskanál szárított kapor (jobb lett volna friss kapor, mert így sajnos alig lehetett érezni az ízét)
pici citromlé
 

A hozzávalókat turmixold össze. Céklához és paradicsomhoz nagyon jól illik. Nagyon kihozta a cékla édes ízét, persze lehet, hogy a cékla volt eleve annyira édes :D





















Narancsos paradicsomos öntet

1 kis fej zeller
1 narancs
1 nagy vagy 2 kicsi paradicsom

A hozzávalókat turmixold össze. Fura ötletnek tünt először, de főleg gyökerekből és káposztából álló salátákhoz nagyon jól illik!


+még egy ötlet

Olajos öntet helyett néha szójaszószt is szoktam tenni a salátákhoz vagy zöldséges egytálakhoz. Ilyenkor citrmomlével keverem el. Nagyon finom. 
Azért nem írom ezt külön salátaöntetként, mert tudom, hogy vannak olyan nyersevők, akik szójakészítményeket sem fogyasztanak. Egyébként én is csak tamarit vagy bragg öntetet használok, ezekben nincs cukor, az utóbbi pedig úgy tudom nem erjesztett.

2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál friss citromlé

4 megjegyzés:

  1. Ezt a zelleres kipróbálom, bár most csak zellerszáram van, azzal is jó?

    VálaszTörlés
  2. Gondolkoztam önteten... Én nem régen készítettem egy krémet aszalt padlizsánból, s bár én tettem bele szotyit, szerintem csíráztatott hüvelyes félével is lehetne sűríteni.
    Ezezn kívül találtam egy vicces dolgot: SALOUP.Az angol salad+ soup házasságából. Lényege, hogy egy nyers krémlevesnél sűrűbb, a saláta öntetnél szintén, illetve inkább ez dominál a bele kevert zöldséget felett, nem pedig fordítva. Itt találsz róla egy kis videót is: http://renegadehealth.com/blog/2010/02/17/butternut-ginger-saloup-raw-food-recipe/

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Remélem ízleni fog Nektek. Bármilyen javaslatot szívesen várok! :)

    Eszter, zellerszárral nem próbáltam még, talán azzal nem lesz annyira sűrű, ízben viszont lehet, hogy még jobb is lesz. Ha kipróbálod, írd meg légyszi milyen lett! Köszi :)

    Norka, érdekesen hangzik ez a Saloup. Egyébként én is arra gondoltam, hogy végülis egy egyszerűbb, sűrű nyers levest kell csinálni és az az öntet. A Te ötleted is jól hangzik...

    VálaszTörlés