Hétvégén családi ünnep volt nálunk, zömében nyers ételekkel készültünk. Azt kell mondjam sikere volt az élő finomságoknak mindenevő családtagjaink körében is!
A fenti kép még a nagy evészet előtt készült. A bal oldali tálkákban Céklás hajdina fasirtok és ugyanabból a masszából készült krékerek láthatók. Gittánál láttam a receptet, illetve ilyen (csak sokkal jobban sikerült) "kolbászokat" hozott a januári potluckra. Nekem sajnos hígabbra sikerült a massza, így nem tudtam kolbászkákat formázni belőle, csak kanálal szaggattam. A maradékból krékert és egy pizzalapot készítettem. A receptet megtaláljátok Gitta oldalán ITT.
A jobb oldali tálkákban Hajdinás kolbászkrém és Avokádókrém látható. Előbbit szintén Gitta receptje alapján készítettem, melyet ITT találtok, de leírom, hogy én hogyan csináltam, mert nem pont ugyanazokat a mennyiségeket használtam és olajat sem tettem bele.
Hajdinás kolbászkrém
1 csésze csíráztatott hajdina
1 jó maréknyi tökmag megőrölve
1 bumfordi gerezd, zúzott fokhagyma (vagy két kisebb)
fűszerek dögivel: fűszerpaprika, őrölt római kömény, borsikafű, só, cayenne bors
A hajdinát kevés vízzel pépesre turmixolom (szerintem így nagyon hasonlít a tejfölhöz állagra is, ízre is!) aztán összekeverem a többi hozzávalóval. Kb. 2 teáskanálnyi pirospaprika volt benne, 1 kávéskanálnyi cayenne bors, ugyanennyi kömény, de lehet, hogy több, 1 teáskanálnyi borsikafű, a sóra nem emlékszem. Ezek csak hozzávetőleges mennyiségek, ki kell kóstolni, hogy melyikből mennyi kell :)
Avokádó krém
1 érett avokádó (most egy viszonylag éretlenből csináltam, mégis finom lett)
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál olivaolaj
borsikafű
só
Összeturmixolni és kenni ahova csak lehet :D
Készült még az összejövetelre nyers pizza is, melynek alapja a fentebb említett céklás hajdina kolbászkák masszájából készült. Szósznak készítettünk egy finom, félig nyers paradicsomkrémet (házi ketchup volt az egyik összetevője - ez főtt volt) tetejére maradék salátát tettem és mindenféle zöldséget, csírát. Nagyon-nagyon ízlett a mindenevőknek (is)! Talán ennek volt a legnagyobb sikere a desszerten kívül, mely közkívánatra ismét az Őszi Tündöklés torta lett, a gyümölcslapos változatban.
Anna, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésCsíráztass hajdinát, és két nap után szárítsd meg, és aszald jól ki! ezt így nagyon sokáig el tudod tartani, és ha ilyen fasírtnál kicsit hígabb a massza, ezt a száraz cuccot bele tudod keverni, kicsit tömöríteni fogja.
Köszönöm, Gitta! :)
VálaszTörlésKöszi a tippet is! Ki fogom próbálni, jól hangzik!!