2010. február 5., péntek

Kedvencek


 

Hétvégén családi ünnep volt nálunk, zömében nyers ételekkel készültünk. Azt kell mondjam sikere volt az élő finomságoknak mindenevő családtagjaink körében is!
A fenti kép még a nagy evészet előtt készült. A bal oldali tálkákban Céklás hajdina fasirtok és ugyanabból a masszából készült krékerek láthatók. Gittánál láttam a receptet, illetve ilyen (csak sokkal jobban sikerült) "kolbászokat" hozott a januári potluckra. Nekem sajnos hígabbra sikerült a massza, így nem tudtam kolbászkákat formázni belőle, csak kanálal szaggattam. A maradékból krékert és egy pizzalapot készítettem. A receptet megtaláljátok Gitta oldalán ITT
A jobb oldali tálkákban Hajdinás kolbászkrém és Avokádókrém látható. Előbbit szintén Gitta receptje alapján készítettem, melyet ITT találtok, de leírom, hogy én hogyan csináltam, mert nem pont ugyanazokat a mennyiségeket használtam és olajat sem tettem bele.

Hajdinás kolbászkrém

1 csésze csíráztatott hajdina
1 jó maréknyi tökmag megőrölve
1 bumfordi gerezd, zúzott fokhagyma (vagy két kisebb)
fűszerek dögivel: fűszerpaprika, őrölt római kömény, borsikafű, só, cayenne bors

A hajdinát kevés vízzel pépesre turmixolom (szerintem így nagyon hasonlít a tejfölhöz állagra is, ízre is!) aztán összekeverem a többi hozzávalóval. Kb. 2 teáskanálnyi pirospaprika volt benne, 1 kávéskanálnyi cayenne bors, ugyanennyi kömény, de lehet, hogy több, 1 teáskanálnyi borsikafű,  a sóra nem emlékszem. Ezek csak hozzávetőleges mennyiségek, ki kell kóstolni, hogy melyikből mennyi kell :)

Avokádó krém

1 érett avokádó (most egy viszonylag éretlenből csináltam, mégis finom lett)
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál olivaolaj
borsikafű

Összeturmixolni és kenni ahova csak lehet :D


Készült még az összejövetelre nyers pizza is, melynek alapja a fentebb említett céklás hajdina kolbászkák masszájából készült. Szósznak készítettünk egy finom, félig nyers paradicsomkrémet (házi ketchup volt az egyik összetevője - ez főtt volt) tetejére maradék salátát tettem és mindenféle zöldséget, csírát. Nagyon-nagyon ízlett a mindenevőknek (is)! Talán ennek volt a legnagyobb sikere a desszerten kívül, mely közkívánatra ismét az Őszi Tündöklés torta lett, a gyümölcslapos változatban.






2 megjegyzés:

  1. Anna, nagyon ügyes vagy!

    Csíráztass hajdinát, és két nap után szárítsd meg, és aszald jól ki! ezt így nagyon sokáig el tudod tartani, és ha ilyen fasírtnál kicsit hígabb a massza, ezt a száraz cuccot bele tudod keverni, kicsit tömöríteni fogja.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Gitta! :)

    Köszi a tippet is! Ki fogom próbálni, jól hangzik!!

    VálaszTörlés