Ezzel a desszertel készültem a februári potluckra.
A pitének az ötlete akkor bontakozott ki bennem, amikor épp mákpudingot kanalazgattam élvezettel befelé a számba. Akkor úgy gondoltam, hogy a mákpuding önmagában túl tömény, viszont elég kemény, hogy süti töltelékként is megállja a helyét. A zserbó és a torták mintájára gyümölcslapból készítettem a tésztát, a töltelék pedig a mákpuding lett, no meg a már ismert Őszi-tündöklés torta almás tölteléke.
Így készült a tészta vagyis a gyümölcslap (ezt egyébként Gittától tanultam):
2 banán
4 alma (két nagyobb és két kisebb) pucolva, felkockázva
pici citromlé
icipici víz, de csak azért, hogy megkönnyítsem a robotgép dolgát
Ezeket pépesre turmixolom, aztán elterítem az aszaló tálcáján sütőpapíron. Az én aszalómban 24 óráig kell aszalni. Kb. az utolsó két órára fordítom meg a lapokat, ekkor tudom lehúzni a sütőpapírról. Mivel kör alakú aszalóm van, ezért 4 egyforma lapot próbáltam meg alkotni, ezek egyenként kb. 14x24 cm méretűek voltak.
A gyümölcslapokról bővebben itt olvashattok.
Almás töltelék:
2 nagy alma megpucolva, aprítógépben durvára aprítva
pár szem dió durvára darálva
fahéj
1 kávéskanálnyi vaníliapor
2-3 szem beáztatott aszalt sárgabarack
1 evőkanál agavé szirup vagy méz (elhagyható)
A hozzávalókat összekeverem. Fontos, hogy az alma ne legyen pépes, hanem darabos, így lesz jó tartása a belőle készülő krémnek. Ez a töltelék önmagában is isteni finom!
Mákos töltelék:
1 nagy csésze darált mák
1 nagy csésze 6 órára beáztatott, aszalt sárgabarack
pici víz vagy az áztatólé
fahéj, citromlé ízlés szerint (ezt most elhagytam)
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, és megpróbáljuk nem befalni, mielőtt rákennénk a sütire... :D Azért írtam nagy csészét, mert én 2 dl csészével mértem ki és éppen hogy elég volt a mennyiség. Itt inkább 3 decis bögrét használjatok az alapanyagok kiméréséhez.
A pite összeállítása ilyen sorrendben történt:
1. gyümölcslap - rá a mákos töltelék
2. gyümölcslap - erre az almás töltelék
3. gyümölcslap - megint almás töltelék
4. gyümölcslap - tetejére újra mákos töltelék
Az eredményt pedig élvezzétek!! :)
Így készült a tészta vagyis a gyümölcslap (ezt egyébként Gittától tanultam):
2 banán
4 alma (két nagyobb és két kisebb) pucolva, felkockázva
pici citromlé
icipici víz, de csak azért, hogy megkönnyítsem a robotgép dolgát
Ezeket pépesre turmixolom, aztán elterítem az aszaló tálcáján sütőpapíron. Az én aszalómban 24 óráig kell aszalni. Kb. az utolsó két órára fordítom meg a lapokat, ekkor tudom lehúzni a sütőpapírról. Mivel kör alakú aszalóm van, ezért 4 egyforma lapot próbáltam meg alkotni, ezek egyenként kb. 14x24 cm méretűek voltak.
A gyümölcslapokról bővebben itt olvashattok.
Almás töltelék:
2 nagy alma megpucolva, aprítógépben durvára aprítva
pár szem dió durvára darálva
fahéj
1 kávéskanálnyi vaníliapor
2-3 szem beáztatott aszalt sárgabarack
1 evőkanál agavé szirup vagy méz (elhagyható)
A hozzávalókat összekeverem. Fontos, hogy az alma ne legyen pépes, hanem darabos, így lesz jó tartása a belőle készülő krémnek. Ez a töltelék önmagában is isteni finom!
Mákos töltelék:
1 nagy csésze darált mák
1 nagy csésze 6 órára beáztatott, aszalt sárgabarack
pici víz vagy az áztatólé
fahéj, citromlé ízlés szerint (ezt most elhagytam)
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, és megpróbáljuk nem befalni, mielőtt rákennénk a sütire... :D Azért írtam nagy csészét, mert én 2 dl csészével mértem ki és éppen hogy elég volt a mennyiség. Itt inkább 3 decis bögrét használjatok az alapanyagok kiméréséhez.
A pite összeállítása ilyen sorrendben történt:
1. gyümölcslap - rá a mákos töltelék
2. gyümölcslap - erre az almás töltelék
3. gyümölcslap - megint almás töltelék
4. gyümölcslap - tetejére újra mákos töltelék
Az eredményt pedig élvezzétek!! :)
ez volt a kedvencem!!!! :D
VálaszTörlésHmmm, nyami!!! Kipróbálom! Egyébként pedig lécci nézz be hozzám, van ott neked valami! :)
VálaszTörlésSzia Judu,
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a pite, biztos nem fogod megbánni :D
Hűűű, köszönöm a díjat!!!!! :)))) Hú, most már tényleg fel kell kötnöm a gatyóm... mert két díjat is ki kell osztanom.
Köszönöm Judu, hogy gondoltál rám és örülök, hogy felfedeztem a blogodat!
Én is örülök, hogy örülsz! :)
VálaszTörlésIgaz, nem vagyunk teljesen nyers koszton (sérült bélflórával nem is ajánlatos), de most is hasonlót eszem! Nyers zöldséghasábok tahinivel! :)